Cовети

Практични совети:

Се што сте сакале да знаете за основното одржување на возилата (а не сте се осмелиле да прашате)
Ако во сервисите на Вулко би направиле сè наместо Вас за Вашиот автомобил да биде во беспрекорна состојба, тоа е навистина голема работа, а Вие ќе заштедите многу време и пари. Во продолжение има неколку корисни совети за тоа што можете да направите сами. Ако по читањето на овие совети не сте сигурни што треба да направите, ние сме подготвени да го прегледаме Вашето возило или само да Ви помогнеме со некои дополнителни совети.
Најважни совети поврзани со пневматиците:

Вистината за зимските гуми

ПО ЕДЕН СОВЕТ ЗА СЕКОЈ ДЕН
Околу 40% од бугарските шофери не си ги менуваат своите летни гуми со зимски и обратно. Вистинскиот избор на зимски гуми е особено важен услов за безбедноста во зимски услови. Зимата нуди многу предизвици за повеќето шофери: ниските температури и условите на патиштата нагло се променуваат – од снег на дожд, од суво на влажно, од влажно на мраз. Ете зошто е важно да го подготвиме својот автомобил и да се консултираме со професионалци при изборот на гуми и одржување на автомобилот за време на зимската сезона. Професионалците од сервисната мрежа Premio предлагаат лична консултација за асортиманот на гуми, додатоци и услуги. За да ги избегнеме најпопуларните стапици и заблуди по однос на зимските гуми, еве што советуваат тие:
1.
Заблуда: Зимските гуми се скапи.
Вистина: По правило нема голема разлика во цената помеѓу зимски и летни гуми. Денес, речиси секој шофер од лично искуство разбрал, дека зимските гуми се задолжителни за безбедно возење во студена сезона, најмалку затоа што температурата сериозно влијае на прилепувањето на гумената смеса. 
2. 
Заблуда: Нема потреба од зимски гуми ако не живееме во област со многу снег и мраз.
Вистина: Зимските гуми ја зголемуваат безбедноста при ниски температури во зимски услови. Промената на летни со зимски гуми треба да се направи кога температурата продолжително време ќе се задржи под 7°С, или најкасно до крајот на Октомври. Автомобил, кој се движи со 80 km/h со летни гуми по замрзнат снег има потреба од 40 метри повеќе растојание за запирање. 
Летните гуми стануваат многу тврди и при ниски температури ја губат својата еластичност. Тоа го намалува прилепувањето, кое резултира и со подолго растојание за запирање. 
3.
Заблуда: Претставувањето на зимските гуми не зависи од длабочината на шарите. 
Вистина: Колку подлабока е шарата на зимската гума, толку подобро таа се претставува на снежниот коловоз. Според официјалните спецификации длабочината на профилот треба да е минимално 1,6 mm. Промена на гумите обично се препорачува кај: летни гуми – 2 mm длабочина на профилот; гуми со ултра високи перформанси – 3 mm длабочина на профилот; зимски гуми – 4 mm длабочина на профилот. 
4. 
Заблуда: SUV и 4х4 автомобилите немаат потреба од зимски гуми.
Вистина: Тоа се автомобили, кои задолжително треба да се опремени со зимски гуми. Заради својата поголема тежина, за модерните SUV и 4х4 автомобили задолжително се препорачуваат зимски гуми за време на студената сезона, за подобро прилепување и маневрирање. Системите за придвижување на четирите тркала не помагаат на мраз и снег, доколку колата е со летни гуми. 
5.
Заблуда: Не е важен редот, по кој што ги ставам зимските гуми.
Вистина: Шоферите треба да ги монтираат зимските гуми, сообразувајќи се со определени правила. Кога ги менувате зимските гуми, препорачливо е да го смените цел комплет. Најдобро за автомобилот е гумите да се од еден и ист модел и со иста шарка. Зимските и летните гуми не треба да се користат заедно. Исто така, за да се спречи неправилно абење на шарката, пожелно е позициите на гумите да се менуваат на секои 10 000 km. 
6. 
Заблуда: Зимските гуми ја зголемуваат потрошувачката на гориво.
Вистина: Модерните зимски гуми нудат подеднаков отпор при вртење на тркалото. Во целина, отпорот при вртење на тркалото кај зимските и летните гуми е сличен.  Пристапот за подобрување на отпорот при вртење на тркалото е еден и ист: употребата на определени материјали при конструирање на гумите придонесува за намалување на отпорот при вртење, потрошувачката на гориво и ослободувањето на СО2. 
7.
Заблуда: Новите летни гуми се доволно добри при зимски услови, затоа што имаат длабока шара. 
Вистина: Во зимски услови, зимските гуми се подобри од летните. При температури под 70С, летните гуми губат еластичност, независно од длабочината на шарата. Последната генерација на гуми се направени со т.нар. силика (Silica) смеса, која гарантира одлично прилепување и истовремено доволна еластичност дури и на подмрзнати и снежни површини. Благодарение на специјалниот дизајн на шарата се добива „самочистење“ од снегот и истата останува чиста.

Преглед на гуми (приближно 5 мин)

Препорачуваме да ја проверувате состојбата на пневматиците еднаш неделно или пред секое долго патување. Перформансите на пневматиците, конкретно ефикасноста при кочење на влажен пат, значително се намалува ако длабочината на профилот е помал од 2 mm. Потрошените гуми ја намалуваат ефикасноста при кочење и забрзување како и водливоста, а тоа се важни елементи за сигурноста. Покрај нагазниот слој, проверете ги исто така и внатрешните и надворешните страни на вашите пневматици, случајно да нè имаат испакнатини, засекотини или пукнатини. Возењето со премалку или премногу напумпани пневматици ја намалува водливоста на вашиот автомобил, кој може да стане нестабилен. Ако сакате да бидете безбедни, редовно контролирајте го притисокот во пневматиците. Кој притисок е адекватен за вашите пневматици, можете да најдете во прирачникот за вашиот автомобил. Адекватниот притисок допринесува за векот на траење на гумите да биде подолг, вашата сигурност да биде поголема, а трошењето на гориво да биде оптимално. И не заборавајте - пневматиците можат да бидат премалку напумпани, а тоа да не се забележува на прв поглед. Ако само ги клоцнете, тоа истото така нема да ви каже ништо повеќе за притисокот во пневматикот.
 
Редовно контролирајте дали дошло до неправилно абење на пневматиците.
Ако вашите пневматици не се абат рамномерно по целата површина, тоа би можело да биде поради превисок или пренизок притисок во пневматикот. Ако се аби само по еден крај, тоа би можело да биде последица на лошо прилагодување на тркалата. Во тој случај е потребно да се обратите кај стручњак кој тоа ќе го провери на една од специјалните машини. Не грижете се - ако го посетите сервисот Вулко тоа нема да ви одземе многу време и нема да чини ни приближно колку што мислите.

Не се обидувајте се да заштедите на резервен пневматик.
Дури и ако никогаш не ја користите Вашиот резервен пневматик, многу е важно тој секогаш да се наоѓа во добра состојба. Подобро проблемот да го откриете во гаража, отколку ноќе или на дожд да останете некаде покрај патот. Освен тоа, ако монтирате неисправен резервен пневматик, ќе направите сообраќаен прекршок.

Како да замените пневматик (приближно 30 мин)?

Ако со некоја од пневматиците нешто не е во ред, најпрво морате да мислите на безбедноста. Ако возилото се наоѓа во мирна состојба, не се обидувајте да го возите, бидејќи така ја загрозувате својата безбедност и безбедноста на останатите учесници во сообраќајот.

Ако дојде до проблем во текот на возењето, на пр. до неочекувани закривувања веднаш пробајте да ја намалите брзината (најдобро е целосно да застанете или да ја намалите брзината на 10 км/час) и да се тргнете од патот. Не менувајте го пневматикот на лентата за запирање, бидејќи така ќе ја загрозите вашата безбедност. Најдете телефон и повикајте помош.

Да започнеме со работа

Ако ги имате вклучено светлата за предупредување, моторот е изгасен и менувачот е во лер, рачната кочница е активирана – спремни сте за работа. Да почнеме од почеток. Не можете да го замените пневматикот, морате да го замените комплетното тркало. Но не грижете се, не е толку тешко како што изгледа на прв поглед
  1. 1.Важно е сите патници да излезат од возилото за да ја намалите тежината, па потоа спремете го резервното тркало. Потребните алати мораат да бидат составен дел од опремата на возило. Погледнете во прирачникот што се имате и како се користи.
  2. Ако имате челични наплатки, најпрво отстранете го капакот на тркалото кое го менувате. Потоа одвртете ги навртките на тркалото за половина круг (со клучот кој е составен дел од опремата на возилото). Ако тешко ви оди со рака, употребете ја тежината на своето тело.
  3. Наместете ја дигалката под возилото на местото за подигање најблиску до тркалото кое се менува (каде се наоѓа точката за подигање е опишано во прирачникот на возилото). НЕ поставувајте ја дигалката на начин на кој истата би можела да падне. Сега сте спремни да го подигнете возилото.
  4. Кога возилото ќе почне да се крева од тлото, наместете го резервното тркало под возилото како осигурување, во случај дигалката да попушти. Тоа може да се случи и на рамна подлога, и затоа НИКОГАШ не смеете да лежите под возилото. Кога тркалото ќе се одвои од подлогата, одвртете ги навртките по дијагонален распоред, симнете ги на сигурно место за да не ги загубите.
  5. Отстранете го тркалото и ставете го под возилото. Потоа земете го резервното тркало и наместете го на местото од кое го отстранивте дефектното тркало. Наместете ги навртките со обратен редослед од првобитното одвртување. Затегнете ги навртките само онолку колку што можете со рака.
  6. Спуштете а дигалката така што тркалото да го допре тлото. Потоа со клучот цврсто затегнете ја навртката. Извадете го тркалото од под возилото и до крај спуштете го возилото. На крајот извадете ја дигалката и до крај навртете ги навртките.
     
Честитки! Успеавте. Ставете го алатот и пукнатиот пневматик на своето место и наместете го капакот на тркалото.
НЕ ЗАБОРАВАЈТЕ – поголемиот дел од возилата имаат резервен пневматик кој дозволува возење со брзина до 50 км/час, затоа, што е можно побрзо посетете еден од сервисите на Вулко каде ќе ја добиете адекватната помош.